Obesitasprogramma (GLI-Plus)
Als je obesitas hebt met een hoog gezondheidsrisico dan is een intensieve behandeling gericht op leefstijl het eerste uitgangspunt. De basis van de GLI+ bestaat uit de principes van de GLI-Basis, aangevuld met begeleiding door de psycholoog. Na 1 jaar het programma gevolgd te hebben, kan er gekeken worden of medicatie ( zoals Mysimba of Saxenda) kan ondersteunen of dat uiteindelijk toch een operatie een goede oplossing is.
Doel van de behandeling
De behandeling is gericht op verbetering van kwaliteit van leven middels terugdringen van de gevolgen van obesitas, voorkomen van nieuwe gevolgen van obesitas en het verlagen van het gezondheidsrisico`s.
Duur van de behandeling
De behandeling bestaat uit een intensieve behandelfase van één jaar plus een onderhoudsfase van één jaar. Daarna volgt begeleiding voor onbepaalde tijd, veelal door diëtist of huisarts De GLI+ heeft altijd een hogere intensiteit met andere accenten dan de GLI- basis. Het aantal contactmomenten plus vervolgafspraken ligt hoger, de tijdsduur per contactmoment is ruimer. Gezien het hoge gezondheidsrisico zal de behandeling plaatsvinden door gespecialiseerde obesitas zorgverleners. Het GLI-plus team van CLEZ ( klik hier voor meer informatie https://www.clez.nl/) werkt samen en staat in verbinding met de meer specialistische zorg, zoals o.a. de internisten van de lokale ziekenhuizen.
Verwijzing huisarts
Om deel te kunnen nemen aan het obesitasprogramma is een verwijzing van jouw huisarts of medisch specialist nodig. Jouw huisarts of medisch specialist kan via Zorgdomein naar Gezond in Drenthe verwijzen. Indien de verwijzing binnen is, dan wordt je opgeroepen voor een intake bij de leefstijlcoach en de psycholoog.
De obesitas behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering, maar valt wel ten laste van het eigen risico. Dit geldt voor de begeleiding door de diëtist (max. 3 uur) en de psycholoog.
Opzet programma
Het obesitasprogramma duurt in zijn geheel twee jaar. Het programma bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken. Vooraf krijg je informatie over het programma. Na de informatie kun je beslissen om wel of niet mee te doen. Je geeft jouw besluit aan ons door.
Het programma start met intakes met leefstijlcoach-diëtist en de psycholoog. Samen met jou wordt gekeken of het programma bij jou aansluit. Soms is er sprake van andere belemmerende problematiek, dat eerst opgelost moet worden. Indien er geen belemmeringen zijn, dan kun je met het traject starten. Tijd en plaats worden met je doorgenomen.
Het eerste jaar wordt verzorgd door de psycholoog, leefstijlcoach en diëtist. In het tweede jaar worden de bijeenkomsten verzorgd door de leefstijlcoach-diëtist. Deze vinden om de zes weken plaats. Er wordt in de planning rekening gehouden met de vakanties en feestdagen.
Inhoud
Intake met psycholoog en leefstijlcoach-dietist.
Voor de intake krijg je een intakepakketje toegestuurd met een aantal vragenlijsten. Je wordt vriendelijk verzocht om deze vragenlijsten volledig in te vullen, zodat de professionals een duidelijk beeld krijgen van jouw eetgewoontes, beweeggedrag en mentaal functioneren. Deze vragenlijsten worden gebruikt in het daaropvolgend intakegesprek met de psycholoog en de leefstijlcoach, diëtist
Programma jaar 1
Het programma voor jaar 1 bestaat uit een intensieve fase van 5 maanden, gevolgd door groepsbijeenkomsten die maandelijks plaats vinden. Daarnaast kun je individuele begeleiding van de diëtist en psycholoog krijgen.
Programma jaar 2
In jaar 2 vinden er ook groepsbijeenkomsten plaats om de 6 weken. Deze worden verzorgd door de diëtist. Daarnaast krijg je individuele begeleiding van de diëtist. Beide onderdelen worden vergoed vanuit de basisverzekering diëtetiek (3 behandeluren per jaar).
Afronding
Wanneer je klaar bent met het programma sturen wij jouw huisarts een terugrapportage met jouw resultaten van het programma